EFT-therapie (Emotional Freedom Techniques) is een therapeutische interventietechniek gericht op desentisatie waarin de emotionele lading van herinneringen en emoties worden geneutraliseerd.

Met het toepassen van EFT worden onverteerde gebeurtenissen verwerkt, zodat je de traumatische herinnering volledig aankan. Alle negatieve emoties worden opgelost en de koppeling met een negatieve overtuiging wordt verbroken. 

EFT-therapie is een eenvoudige en opmerkelijke methode voor het oplossen van emotionele klachten en fysieke stress.

EFT wordt ingezet bijvoorbeeld bij overweldigende emoties, onverwerkte gebeurtenissen of negatieve gedachten. Ook kan EFT een extra hulpmiddel zijn binnen gesprekstherapie.

EFT is de afkorting van Emotional Freedom Techniques, een specifieke vorm binnen de energiepsychologie.  Er wordt gewerkt met het samenspel tussen lichaam, emoties, gedachten, het zenuwstelsel en het fijne energienetwerk dat door ons lichaam stroomt; het zogenaamde meridiaansysteem.

Door zachtjes op een aantal acupressuurpunten te kloppen, terwijl de focus gericht is op de oorzaak van de stress of emotionele spanning, wordt er een kalmerend signaal naar de hersenen gestuurd. Dit stimuleert de relaxatierespons van het lichaam waardoor je ontspanning ervaart. Wanneer dit gebeurt, terwijl je contact hebt met je negatieve herinnering of je heftige emotie, kan dit verwerkt worden en zal je steeds meer innerlijke rust ervaren.

In een EFT-sessie is het doel het verminderen van  stress en emotionele spanning, onverwerkt verdriet een plek geven, vastzittende emoties en trauma verwerken en emotioneel evenwichtig worden.

EFT-therapie in combinatie met EMDR technieken en coaching kan effectief zijn in veel verschillende situaties. In feite kunnen we werken met alle klachten waaraan negatieve emoties verbonden zijn.

Bij de volgende klachten kan EFT effectief zijn:

Trauma's, misbruik en geweld, pesten, angsten, fobieën, PTSS, boosheid, stress, burn-out, depressie, rouw, verdriet, negatief zelfbeeld.